Måndag

Ny arbetsvecka som började strax efter klockan 10. På spår 18 stod mitt loktåg med destination Mora – Rc6 och 6 vagnar – som jag skulle köra till Borlänge, men först ner till Centralen och rundgång. Vid tjugo i 12 blev det avgång och sedan avverkades Arlanda, Uppsala, Sala, Avesta-Krylbo, Hedemora och Säter innan jag stannade på spår 5 i Borlänge för att bli avbytt. Jag gick till Personallokalen för att äta min matlåda och promenerade sedan in till hotellet i centrum för att ta det lugnt där i drygt två timmar innan det var dags för återfärd.

När jag tittade på TV på rummet dök det upp ett trafikmeddelande i telefonen – ”Strömlöst Mora-Borlänge efter åska”. Vid halv sex då det var dags att gå från hotellet hade mitt tåg fortfarande inte lämnat Mora fastän det borde ha avgått för en timme sedan. Jag gick trots allt tillbaka till järnvägsstationen och satte mig i Personallokalerna. Åskan hade härjat även mellan Uppsala och Sala så det var helt stopp på den sträckan och tåget från Stockholm till Mora fick omledas via Gävle.

Jag kontaktade Operativa Personalledningen som hade en del uppslag till lösningar för den uppkomna situationen. Efter några timmar – runt klockan 22 – dök i alla fall tåget till Mora (via Gävle) upp och jag fick gå ut för att assistera föraren med att göra rundgång. Efter ytterligare en kvart dök ”mitt” tåg upp och jag satte mig i förarhytten cirka 4½ timme senare än planerat. Eftersom det fortfarande var stopp mellan Sala och Uppsala leddes vi om från Sala ner till Västerås.  Efter Sala – i Ransta – där åskan också hade gått fram – var det signalfel och jag fick kontakta fjärrtågklareraren för att få tillstånd att passera. Min ombordare hjälpte till med rundgången i Västerås så det gick snabbt och smidigt och snart var vi på väg mot Stockholm när det redan blivit tisdag. Vi kom strax efter klockan 1 in på spår 17 på Centralen i Stockholm och fick göra en rundgång till för att kunna ta mig ut till Hagalund.

När jag var färdig i Hagalund tog jag en taxi ner till Torsgatan, där Operativa Personalledningen hade bokat in mig på ett hotell för att jag skulle slippa åka fram och tillbaka till Västerås bara för att sova eftersom jag har ett jourpass i morgon. Så vid halv tre kunde jag till slut krypa till kojs för att sova några timmar.