Fredag

Ännu en tidig morgon, men i dag hade jag väckning lite senare än i onsdags – klockan 3 🙂 Knappt en timme senare satt jag i bilen på väg mot Örebro, där dagens begivenheter skulle starta. Väl framme parkerade jag bilen i närheten av järnvägsstationen och gick sedan till perrongen där vårt tågsätt stod nattparkerat och inväntade min handledare.

Vi började sen klargöra de båda multipelkopplade X40:orna (dubbeldäckare alltså), med totalt fem vagnar. Fordonet som hade två vagnar skulle gå i tåget utan passagerare, så den stängde vi av. Vi skulle köra första tåget från Örebro C till Göteborg som har avgångstid vid tjugo över 6 och vi lämnade perrongen på utsatt tid. När vi skulle åka iväg från nästa stopp – Örebro Södra – gick en av dörrarna inte igen ordentligt – troligen på grund av att fotsteget hakade upp sig. Vi försökte öppna och stänga dörrarna från förarhytten utan resultat, så vi var tvungna att avaktivera fordonssättet och starta upp på nytt. Det lyckades men tog sin lilla tid och när vi väl kom iväg från perrongen var vi över 10 minuter sena. På grund av att vi startade om hela fordonssättet var vi dessutom tvungna att köra med reducerad hastighet (max 80 km/h) fram till Kumla eftersom tågskyddssystemet (ATC) inte fått fullständig uppdatering från signaler och hastighetstavlor förrän då.

För att göra en lång historia lite kortare, så varierade vår försening mellan som mest 25-26 minuter ner till 11 efter vägen, beroende på andra tåg framför oss och när vi till slut stannade vid plattformen på Göteborgs C var vi 15 minuter sena. Nu väntade ungefär 2 timmars rast innan det var dags för returen och då gick jag till personallokalerna för att ta det lugnt och äta min matlåda.

Tjugo i tolv började vårt pass igen och nu var det dubbla X40-enheter med totalt sex vagnar som stod till buds. Efter att ha gjort bromsprov och test av förarövervakningen var vi redo att åka iväg på avgångstiden exakt klockan 12. Resan upp till Hallsberg, där vi blev avbytta, gick lugnt och smidigt och vi höll tidtabellen bra hela vägen. Vi åkte sedan med samma tåg till Örebro C, där vi gick till våra bilar för att åka hemåt. Nu är det ledigt i morgon, men på söndag är nästa pass.