Tisdag

Var hos tandläkaren i går och det behövdes ett återbesök för att göra om en lagning som såg lite skum ut. Som tur var fanns det en tid redan i dag före lunch och det passade väldigt bra eftersom jag hade ett sent eftermiddags-/kvällspass. Nu är jag alltså klar hos tandläkaren för den här gången – skönt 🙂

Åkte till Hallsberg och kom dit i väldigt god tid innan passet började, så jag hann med att äta min matlåda och repetera lite i ”regelboken” inför slutproven som stundar efter den här praktikperioden. Dagens pass tog vid där vi avslutade i söndags, alltså att byta av tåget från Stockholm som kommer in strax före halv fem. I dag var tåget cirka 15 minuter sent, så vi fick sitta och vänta lite extra. Eftersom det är ett lokdraget tåg, måste vi göra rundgång med loket, så att vi kan köra åt andra hållet med loket främst, så vi fick börja med att koppla loss vagnarna. Ringde sedan till fjärrtågklareraren här i Hallsberg för att få växlingsväg via ett annat spår för att kunna komma runt vagnarna och när jag kört emot i andra änden, så fick vi koppla till igen. Sedan följde sedvanligt bromsprov innan vi var klara för avfärd. Enligt tidtabellen ska vi ha 27 minuter på oss att göra detta innan det är dags för avgång, men eftersom ankommande tåg var sent i dag blev vi också sena – när vi lämnade Hallsberg låg vi cirka 10 minuter efter tidtabellen.

Förutsatt att allt löper på mot Stockholm och inget hinder dyker upp, går det att plocka minuter här och där. I dag gick det väldigt bra och när vi kom in till Stockholm Central var förseningen helt borta. När ombordpersonalen synat att ingen var kvar i vagnarna kunde vi köra ut till depån i Hagalund, där vi passerade toatömningen innan vi fortsatte ut till uppställningsspåren. Där väntade en växlare som kopplade loss loket och la om ett par växlar åt oss, så att vi kunde göra en rundgång med loket igen. När loket var på plats i andra änden av vagnarna, lämnade vi tågsättet och gick till rastlokalerna för att tillbringa knappt två timmar där innan det var dags igen.

Vi hann med att kolla nästan hela första halvlek i Champions League-matchen mellan Arsenal och Napoli innan vi gick tillbaka ut till samma tågsätt igen. Efter att ha gjort ett fullständigt bromsprov, så kallat grundprov, kunde vi rulla ner till Centralen igen för att invänta avgångstiden, strax efter klockan 22, för att köra tillbaka mot Hallsberg. I Södertälje Syd fick ett posttåg köra förbi oss innan vi fick fortsätta. Mellan Järna och Mölnbo hade det precis varit ett omfattande signalfel, men trafiken var igång igen. Dock hade vi nu tre tåg framför och ett bakom oss, så det var lite av en tågkö där och vi fick köra med reducerad hastighet och tappade tid innan det blev klart framför oss igen.

När vi till slut rullade in i Hallsberg vid midnatt var vi bara någon enstaka minut sena och blev emottagna av växlingspersonalen som tog hand om tågsättet och vi kunde avsluta arbetet med att gå bort till bilarna och åka hemåt.