Ingen ko på isen …

… brukar man ju säga, men idag var det en ko i spåret … mer om det snart …

Hade väckning 4.15 och gjorde mig i ordning. Strax före 5 gick jag ner till ett uppehållsrum där SJ-personal som börjar tidigt kan äta frukost som finns i ett låst kylskåp. Min handledare kom ner strax efter mig och när vi ätit klart var det dags att gå ner till tåget, som vi körde upp i går. Dock var det en annan förare som körde nu och vi skulle åka med som passagerare ner till Karlstad, där vår nästa körning skulle börja.

Framme i Karlstad stod vårt tågsätt, X55, som används till SJs Snabbtåg SJ3000. Vi gick runt fordonet för att göra en utvändig koll och sedan var det dags att klargöra invändigt. När allt var klart var det bara att invänta avgångstiden. Vi lämnade Karlstad på utsatt tid. I en kurva mellan Kristinehamn och Degerfors fick jag plötsligt se en ko komma gående på banvallen emot oss. Hon gick inte direkt i spåret, men strax utanför och verkade inte vilja flytta sig heller. Det är inte mycket man som lokförare kan göra i sådan lägen – farten var cirka 125 km/h. Vi trodde länge att hon skulle klara sig men precis då vi passerade henne hörde vi en kraftig duns på vänster sida och vi förstod att vi träffat henne. Min handledare ringde fjärrtågklareraren och meddelande vad som hänt och var det inträffat, så att de kunde skicka ut folk för att ta hand om kon.

Det var första gången som jag körde på något (stort) djur. Tidigare har en del småfåglar dunkat i framrutan. Som sagt – det är inte mycket man kan göra. När vi blev avlösta i Hallsberg kontrollerade vi om det blivit någon skada på tågsättet, men det vi kunde upptäcka var köttslamsor på utstickande stag på vänstra sidan, så kon mådde nog inte så bra tror jag.

Vi promenerade bort till SJs kontor, där våra bilar stod parkerade och åkte sedan hemåt. I morgon är det ledigt, men på torsdag är det körning igen.

Kommentarer är avstängda.