Måndag

Så har det redan blivit dags för nästa praktikperiod. I tre veckor ska jag vara på Stockholmståg som kör pendeltågen i Stockholmsområdet. Passet i morse började kvart över 5, så mobilalarmet ringde redan halv 3 och strax efter klockan 3 satte jag mig i bilen och åkte mot Stockholm. Så här tidigt har inte pendeltågen börjat gå, så jag fick ta bilen ända fram och parkerade på Kungsholmen. Träffade min handledare utanför ingången till personallokalerna på Centralstationen och så gick vi in och förberedde oss för dagens utmaningar.

Vi började med att lösa av första pendeltåget från Bålsta när det kom in till Stockholm C och så körde vi det ner till Nynäshamn. Det var första gången för mig att köra X60, som de nyare pendeltågen heter, men de är väldigt lättkörda måste jag säga och kan körmässigt liknas vid X40 (dubbeldäckarna) och X50 (Regina) som jag kört förut när jag praktiserade hos SJ. I och med att det är många tåg och väldigt tät trafik runt Stockholm så måste man köra så att man håller sin tidtabell, annars ligger man och hindrar andra tåg. Det man måste lära sig är var man ska börja bromsa innan de olika stationernas plattformar, så att man ändå kör så effektivt och smidigt som möjligt och därmed kan hålla sin tidtabell. Min handledare hjälpte mig med de s k bromspunkterna vartefter vi körde och jag får väl se hur mycket jag minns nästa gång jag ska köra samma sträcka.

Framme i Nynäshamn var det en halvtimme innan återfärd och då gick vi till rastlokalen för att ta en kopp kaffe och äta den medhavda smörgåsen. Tillbaka på Stockholm C blev vi avbytta och kunde ta en knapp timmes rast innan nästa körning. Då var det en sväng till Märsta och tillbaka som gällde och nu fick jag köra den äldre typen av pendeltåg som heter X10. Jag har kört SJ’s variant av detta tåg (som heter X12), så det var en gammal bekantskap. Framme i Märsta var det bara att byta ände och sedan invänta avgångstiden innan vi körde ner till Stockholm C igen. Där stod en av mina klasskamrater med sin handledare som vi lämnade över tågsättet med varm hand till. Därmed var dagens äventyr avslutade och jag kunde gå bort till min bil och åka hemåt.