Lördag

Så var det dags för det sista passet på den här praktikperioden. Precis som sista passet på förra praktiken var det ett långt pass med mycket körning – Göteborg tur och retur.

Vi tog över tåget som kom från Stockholm och var två ihopkopplade dubbeldäckare (X40) med totalt 6 vagnar och satte kurs mot Göteborg. På grund av att ena fordonssättet hade problem med en av tillsatsbromsarna fick hela fordonskombinationen nedsatt högsta tillåtna hastighet till 160 km/h (mot normalt 200 om allt är ok). Det gjorde att vi blev extra känsliga för förseningar eftersom det skulle bli svårt att köra in tid efter vägen. Resan ner gick dock väldigt bra ändå – som mest var vi 2-3 minuter efter tidtabellen, men rätt som det var låg vi helt i tid och ibland någon minut före, så det finns en del marginal i körplanen. Till Göteborg C anlände vi 6 minuter före utsatt tid och lämnade över tågsättet till städ- och växlingspersonalen som skulle ta hand om det under vår rast.

Vi gick till personallokalerna och började med att äta våra matlådor. Sedan fyllde min handledare i min praktikbok och så tittade vi lite på TV-sändningen från Friidrotts-EM som hölls några kilometer därifrån – i Scandinavium.

Så var det dags att gå ut till spår 6 igen, där vårt tågsätt åter stod efter att ha blivit städat och ha fått toaletterna tömda. Vi fick börja med att göra bromsprov och eftersom det var problem med en tillsatsbroms, gick det inte att få hjälp av elektroniken med bromsprovet. Det blev till att göra det på gammalt hederligt vis – genom att gå efter hela tågsättet och först kontrollera om bromsen var loss, sedan tillsätta bromsen och gå och kolla om den hade gått till, slutligen lossa bromsen och kolla att den lossat. Sedan gjorde vi resten av kontrollerna före färd och så var vi klara för avgång.

Returresan gick även den bra tidsmässigt – vi höll oss till tidtabellen plus/minus någon minut hela vägen och när vi kom till Västerås fick vi avbyte och därmed var praktiken till ända för den här gången. Min handledare tog hand om min lokförarväskan som jag fått låna under praktiken och sedan var det bara att åka hem.

Nu blir det ett antal veckor i skolbänken igen innan det är dags för nästa praktik i mitten av maj nån gång.