Andra praktiken igång

Idag var det dags för första arbetspasset på andra praktikperioden. Har även denna gång fått praktik på SJ här i Västerås 🙂

Cyklade ner till Centralen tillsammans med min handledare kl 6.20 i morse. Det var tidvis lite isigt men vi tog det lugnt och det gick bra. Efter att ha parkerat cyklarna gick vi in till orderrummet för att plocka ut dagens tågordrar. Egentligen skulle min handledare ha haft ett reservpass idag, men i går blev ett annat pass vakant och då plockade de in oss på det, mycket tack vare att jag är med som elev och då är det bättre att få så mycket körträning som möjligt.

Första uppdraget var att ta över tåget från Stockholm mot Hallsberg – ett tre-vagnars X40-sätt (dubbeldäckare). Det var lite pirrigt när jag åter fick sätta mig bakom spakarna, men jag kom ihåg det mesta från förra praktiken och snart kunde vi rulla iväg mot Hallsberg. Väl framme där lämnade vi över tågsättet till en annan lokförare och gick mot förläggningen, där det var rum bokat åt oss, så att vi kunde ta det lugnt ett par timmar.

Vid 11-tiden gick vi till ICA-butiken och köpte lunch. Det blev en självkomponerad sallad från buffén och sedan gick vi ombord på tåget från Oslo mot Stockholm, med vilket vi skulle passåka upp till depån i Hagalund. Vi passade på att äta lunchen under resan.

I Hagalund hann vi med en kort fika innan det var dags att gå ut till nästa tågsätt. Det var ett Rc6-lok med 5 vagnar, varav den bakersta vagnsänden var ombyggd så att det fanns en s k manöverhytt där. Det underlättar när man ska byta färdriktning – i stället för att göra s k rundgång d v s koppla loss loket från vagnarna, köra runt det och koppla på det i den andra änden av vagnarna för att få loket först i färdriktningen, så gör man precis som på ett motorvagnståg – man går till andra änden av tåget och kör därifrån trots att loket då går längst bak.

Detta tågsätt körde vi ner till perrongen vid Stockholm C. När tiden var inne fick vi avgångssignal och satte kurs på Västerås. När vi kom fram dit blev vi avlösta, eftersom tåget nästan direkt skulle gå tillbaka mot Stockholm igen, medan vårt arbetspass för dagen var till ända. Vi tog cyklarna och trampade hemåt i den, för att vara januari, ljumma eftermiddagsluften.

Kommentarer är avstängda.