Onsdag

Efter morgonturen åkte jag ”som vanligt” till Västerås. I dag skulle jag äntligen få tillbaka ”min” buss som jag körde sönder för 10 veckor sedan [Måndag – motorhaveri]. En kollega, vars buss var på verkstaden, hade haft ”min” buss på morgonen och vi hjälptes åt för att hämta hans buss från verkstaden och köra ut reservbussen som jag har kört till vårt andra garage utanför Västerås. Sedan flyttade jag över mina pinaler till min ordinarie buss, monterade bakre skolskylten samt  ”navkapslarna”/hjulsidorna på bussen.

Efter lunch åkte jag tillbaka till ”stora” garaget för att byta ut en tanknyckel och hämta ut en ny uniformsskjorta. Fick också köra en extrakörning i Västerås, från en skola till en friidrottshall, innan jag åkte vidare mot Enköping och eftermiddagens hemturer. När jag kommit ut på E18 såg jag att tempmätaren steg oroande mycket – den stannade till slut vid ca 98 °C. Kollade i motorn när jag kom fram till en idrottsplats nära skolan. Såg att en slangklämma måste dras åt eftersom det droppade lite, men kunde inte se något annat konstigt. Konsulterade verkstadsjouren och beslutade att jag skulle ”låsa” kylfläkten så att den alltid gick på maxvarv. Det blev lite bättre under hemturen – tempmätaren låg nu runt 95 °C. Frågan är om det är fel på tempgivaren efter motorbytet, eftersom motorn inte verkar koka. Det kan också vara så att det är en luftficka någonstans i systemet så att kylvattnet inte kan cirkulera ordentligt.

Det visade sig att jag klantigt nog glömde min jacka (med plånbok och bilnycklar etc) i reservbussen när jag bytte buss i förmiddags, så jag var tvungen att åka buss tillbaka till Västerås. En av verkstadspersonalen skulle vara på garaget ungefär när jag kom till dit och då kunde han titta på motorn så att det inte är något allvarligt fel – vill ju inte köra sönder en gång till … På väg till Västerås testade jag att dra på full värme i bussen och då sjönk motortempen till ca 80 °C, men när jag stängde av värmen ökade tempen till runt 90 °C igen. Vi får se under morgonturen i morgon bitti hur det verkar – annars får jag åka till Västerås så får verkstaden kolla vad som kan vara fel.