Måndag – motorhaveri

Trots att det var runt 0 °C igår så var det riktigt kallt när jag kom ner till bussen imorse, -12,5  °C. Jag hade inte tagit med det i beräkningen så jag var väl egentligen lite sent ute. Bussen startade i alla fall efter att jag hade kört med värmaren i ca 25 minuter, men det hann inte bli riktigt varmt inne i bussen innan de första eleverna dök upp.

Morgonturen avklarades utan anmärkningar – det verkar vara lite elever som åker den här veckan också.

Efter lunch då jag var på väg ut för att köra första hemturen och svängde av motorvägen, så började bussen vibrera på ett sätt som jag aldrig känt förut. Trodde ett tag att det var punktering eller något, men det blev lite bättre ett tag fast jag tyckte att bussen lät konstigt vid acceleration. Vid skolan fick jag hjälp av kollegan som kör den andra skolbussen att lyssna på motorn, men vi kunde inte upptäcka något konstigt. Jag kontaktade också vår verkstad för att få råd. Jag fick två elever som skulle hem och lämnade skolan. Bussen vibrerade åter vid gaspådrag, men när man väl kommit upp i hastighet så kändes det ganska bra. När jag lämnat av första eleven hade jag svårt att få i växeln men jag lyckades efter ett tag. När jag lämnat sista eleven så ringde jag åter till verkstaden och nu lät motorn inte alls bra. Vi kom överens om att jag skulle försöka ta mig in till Enköping igen och skulle där mötas av en ersättningsbuss från Västerås. Hade åter stora svårigheter att få i växeln, men lyckades efter ett tag och gav mig iväg. Efter nån kilometer ”small” det till och jag tappade oljetrycket och motorn stannade. Inte bra alls 🙁 – men jag hade ju i alla fall fått hem eleverna och turligt nog kunde jag rulla in på en mötesficka så att jag kom bort från själva vägen. Ringde till verkstaden igen som skulle beställa bärgare och skicka ner ersättningsbussen till mig istället. Gick tillbaka en bit efter vägen och kollade – det var ett oljespår och det låg en del metalldelar på vägen på det stället där det small till.

Ringde till bussbolaget i Enköping som lovade att hjälpa mig med min skoltur inifrån Enköping, som jag inte skulle hinna till. Efter ca en timme kom ersättningsbussen och jag packade över mina saker och åkte upp mot skolan för att möta bussen som var på väg med mina elever. Vid en bondgård i början på linjen tog jag över eleverna från den andra bussen och fortsatte hemturen. När jag passerade den havererade bussen var bärgningsbilen där och förberedde för bärgning. Ska bli intressant att få höra vad som var grundorsaken till haveriet (förutom då att jag naturligtvis körde för länge …)

Sista turen – från gymnasiet – avverkades utan problem.

Kommentarer är avstängda.