Tisdag

Första arbetsdagen efter semestern var det utbildning som gällde. Vid kvart i sju åkte jag med tåg från Västerås. I Sundbyberg steg jag av och promenerade bort till kurslokalerna i Hagalund.

Klockan nio drog de två instruktörerna igång och vi var åtta elever i bänkarna. Efter en kort introduktion var det dags att skriva slutprovet på årets Trafiksäkerhetsfortbildning. Alla blev godkända och vi gick vidare med nästa kursdel som handlade om växlar. Det har kommit nya regler om vad som gäller vid så kallad växelkontroll det vill säga när vi som lokförare måste gå ut och kontrollera växeln innan vi kan passera den.

Efter lunch blev det fordonsrepetition ute på bangården gällande avgångsprocedur och avstängning av dörrar. Vi gick igenom 4 olika fordonstyper – X2, X40, loktåg samt X55. Därefter följde praktisk växelkontroll innan vi gick tillbaka till kurslokalen igen.

Nu fick vi bekanta oss med ny teknik som det är tänkt att vi ska använda vid framtida fordonsutbildningar. Dels var det så kallad VR – Virtual Reality. Man tar på sig ett par ”glasögon” eller en hjälm och så tittar man in i en bildskärm. Detta för att uppleva en virtuell verklighet. I vårt fall kan vi använda det för att lära oss eller repetera olika moment i fordonsutbildningen – t ex hur man gör en avgångsprocedur eller hur man ska stänga av en dörr. Detta utan att behöva ha tillgång till ett fordon. Man upplever alltså att man är ute på ett fordon och kan ganska verklighetstroget utföra de olika momenten. Det var väldigt intressant.

Nästa nya teknik vi tittade på var någonting som kallas för 360. Man har varit ute på fordon och filmat med en speciell kamera som tar bilder åt alla håll. Sedan kan man i lugn och ro sitta vid sin dator hemma eller i en lektionssal och titta exakt hur det ser ut t ex i maskinrummet i ett Rc-lok. Man kan alltså ”vandra” runt och titta både uppåt och neråt och åt sidorna. Givetvis har man filmat innehållet i skåp och luckor och man kan zooma in för att se detaljer. Det här med 360 har funnits ett tag – t ex på Google Maps där man kan titta hur det ser ut efter en gata eller väg, samt vid lägenhetsförsäljning där man hemifrån kan sitta och titta exakt hur det ser ut i ett hus eller en lägenhet genom att förflytta sig runt via datorn. Även det här är mycket intressant då vi ofta har fordonsbrist under fordonsutbildningarna.

När dagen var slut gick en kollega och jag ut för att lifta med ett tåg ner till Centralen och sedan fortsatte vi hem till Västerås.