Onsdag

Idag hade jag samma arbetspass som i måndags vilket innebar start strax före halv två. Redan när jag satt på bussen på väg ner till jobbet kom SMS på tjänstemobilen att mitt första tåg var inställt på grund av fordonsbrist.

Precis när arbetstiden började ticka ringde Operativa Personalledningen och meddelade att de ändrat lite i mitt arbetspass. Jag skulle ha rast fram till kvart över tre då jag skulle åka pass med ett tåg upp till Fagersta eftersom det saknades ombordpersonal på det tåget. På det viset var vi i alla fall två personal i tjänst på tåget ifall något skulle hända längs vägen.

I Fagersta tog en ombordare över och jag kunde stiga av och gå bort till Personallokalen för att ha rast under tiden tåget var upp till Ludvika och vände. Jag åt min matlåda och tog det lugnt ett tag.

Vid tio i sex var det dags att gå ut till spår 3 på Fagersta C där tåget var i antågande. Jag åkte pass med det tillbaka till Västerås och när det stannat på spår 4b var det min tur att byta av föraren och förbereda nästa varv på Ludvika.

Kvart över sju var det avgång och efter uppehåll i Dingtuna, Hallstahammar, Surahammar, Ramnäs, Virsbo, Ängelsberg, Fagersta C, Fagersta N, Vad, Söderbärke och Smedjebacken rullade vi in på spår 2 i Ludvika strax före klockan nio och då var vi fyra minuter efter tidtabell.

Efter ett snabbt hyttbyte kunde vi starta returen vid fem över sju. Det var väldigt lugnt på resenärsfronten på den här avgången och ombordaren höll reda på var det fanns avstigande och därför kunde vi tillämpa termen ”behovsuppehåll” längs hela sträckan – det vill säga att endast behöva stanna där det fanns av- eller påstigande. Jag rullade sakta förbi plattformarna för att försäkra mig om att det inte fanns någon som skulle med och kunde sedan öka hastigheten igen utan att stanna. Det kändes lite som att köra buss faktiskt.

Ett par minuter efter tidtabell vid kvart i elva stannade vi på spår 4b på Västerås C och lät den enda kvarvarande resenären stiga ur. En kollega tog hand om fordonet för att parkera det på bangården och jag kunde gå och byta om samt ta bussen hemåt.