Tisdag

I morgon är det äntligen dags för min nästa fordonsutbildning! Jag ska till Linköping och få utbildning på X10-X14-familjen. Vi kör X12-or på linjen Sala-Linköping och X14 på Tåg i Bergslagen-linjen Västerås-Fagersta-Ludvika.

Innan utbildningen startar ska man ha en dag med fordonskännedom för att lättare kunna förstå vad läraren pratar om på teoripassen under kursen. Precis som när jag skulle gå Regina-kursen i september fick jag själv ta fram ett upplägg för dagen som jag sedan meddelade Personalplaneringen.

Dagen började vid kvart över tolv med att åka med en Linköpingsförare i en X12-a upp till Sala och tillbaka. Det var några år sedan jag var inne i en X12-hytt så jag fick orientera mig lite innan jag kom ihåg var alla reglage och knappar satt. Mycket är likt från en Rc6-a men en del knappar sitter annorlunda placerade och så finns reglage för dörrmanövreringen förstås.

Väl tillbaka i Västerås efter åkturen var det inte lång tid till nästa medåkning. Det var en kollega från Västerås som skulle köra till Fagersta och jag hängde på. Fordonet var en X14 och den har fyra dörrar på varje sida mot X12-ans två dörrar. Vi hade tid på oss innan det var dags för avgång så jag fick en kort genomgång av utrustningen som är placerad i förarhytten.

 

Kvart över två lämnade vi Västerås och en timme senare var vi framme på Fagersta Norra. Där steg de sista resenärerna av. Eftersom det endast finns ett spår vid Fagersta N så var vi tvungna att köra tillbaka till Fagersta C för att inte stå i vägen under vår rast. Vi fick parkera på spår 1 och gick sedan till Personallokalerna för att dricka kaffe.

Halv fem var det dags att köra tillbaka till Fagersta N varifrån tåget skulle utgå. Efter att ha bytt ände och låtit de väntande resenärerna gå ombord kunde vi starta vid kvart i fem. En timme senare var vi tillbaka på spår 4b på Västerås C och jag tackade kollegan för åkturen och för den fina guidningen. Därmed var dagens pass över och efter att ha bytt om åkte jag hem och började packa för kursen i Linköping onsdag till fredag då jag ska bo kvar på hotell. Kursen fortsätter sedan även nästa vecka.