Onsdag

Den 11 december – vid tidtabellsskiftet – ska SJ börja köra åt Tåg i Bergslagen (TiB). För oss i Västerås innebär det att vi ska köra sträckan Västerås – Fagersta – Ludvika. För att få så kallad linjekännedom kan man antingen åka med i förarhytten och lära sig linjen innan man får köra själv första gången, men det är svårt nu eftersom SJ inte trafikerar den här sträckan. Och den elfte smäller det som sagt. Det andra alternativet som finns är att titta på en videoupptagning från förarhytten i ett tåg som kört sträckan – lite typ ”På Spåret” fast i normal hastighet.

Jag hade min ”videotittardag” i dag och har alltså ägnat dagen åt att titta på Västerås – Fagersta – Ludvika tur och retur och gjort lite anteckningar med mera för att kunna köra sträckan själv efter tidtabellsskiftet.

Jag hann också med att göra en e-learning – alltså datorbaserad undervisning – gällande trafikeringssystem M som råder på linjen mellan Fagersta och Ludvika. Det innebär ”Manuell Tågklarering” – det som förr kallades Tåganmälan, TAM.