Fredag

Så var det fredag och sista arbetspasset före ledig helg. Började i Hagalund strax före klockan tre på eftermiddagen. Efter att ha fikat och pratat med kollegor var det dags att gå ut i rusket och bort till Nya Vagnhallen för att titta till min X2:a som stod inne i värmen på spår 10. Stormen Helga härjade i södra Sverige och norr om Göteborg hade man stoppat all tågtrafik på grund av detta och stormen skulle även nå Stockholmsområdet under kvällen, men jag hade ”bara” en servicetur idag och skulle ner till Centralen som längst och det kändes ganska skönt.

När jag hade kollat igenom tågsättet så att jag var klar för att åka iväg ringde jag Platskontrollen. Jag fick då reda på att alla tåg som skulle söderut från Stockholm C – mitt skulle mot Malmö – skulle stå kvar i Hagalund tills vidare eftersom stormen rasade och orsakade problem med strömförsörjningen. Efter någon halvtimme ringde jag Operativa Personalledningen för att kolla om jag skulle vara kvar på tåget i Hagalund eller om jag skulle dra mig ner mot Centralen där mitt nästa uppdrag skulle äga rum. Jag fick beskedet att alla tåg söderut från Stockholm C var inställda och att jag skulle lämna tågsättet och ta mig in till Centralen. Jag gick bort till spår 15 för att lifta med nattåget som precis var i färd med att lämna Hagalund.

Jag gick upp till Personallokalerna på Centralen och pratade lite med kollegor innan det vid tjugo över sex var dags att gå ner till spår 4 för att byta av föraren på ett loktåg från Mora och göra rundgång med loket medan föraren, som skulle köra tillbaka till Dalarna, fick sin rast. När loket var kopplat i andra änden och bromsprovet avklarat klarrapporterade jag till föraren och sen gick jag tillbaka till Personallokalerna igen. Jag passade på att äta min matlåda och satt sedan och pratade med trevliga kollegor.

Sista uppdraget var att köra ut en X2:a som skulle ankomma Stockholm vid kvart i nio. Tåget var dock ungefär en timme sent så det var bara att sitta och vänta. Kvart i tio rullade tåget in på spår 19b och jag bytte av föraren som kört från Malmö. Sedan följde avfurnering på Norra Bantorget samt toatömning i Hagalund innan jag hamnade på spår 23 där jag parkerade och kunde lämna tågsättet och ta mig till parkeringen och åka hemåt. Nu har jag långhelg och jobbar igen på tisdag.