Måndag – Tisdag

De här två dagarna när jag varit ledig från arbetet har jag varit på kurs på bussbolaget. Från och med den 10 september 2015 så måste man ha Yrkeskompetensbevis, YKB, utöver körkortet för att få köra buss i yrkesmässig trafik. Det är EU som har bestämt detta och alla medlemsstater har nu haft upp till sju år på sig att införa detta och i höst blir det alltså obligatoriskt. Om man inte har YKB så är körkortet i princip värdelöst. Tyvärr har det inte blivit något busskörande för mig på väldigt länge, men jag vill i alla fall se till att jag får köra om tillfället skulle dyka upp.

Eftersom Axelssons kör ganska mycket utomlands så fick vi som var fast anställda gå kursen redan 2011 och få YKB. YKB gäller i fem år och måste sedan förnyas. Under de här fem åren ska man gå fem dagars fortbildning à sju timmar det vill säga totalt 35 timmars utbildning enligt en fastlagd kursplan. Min yrkeskompetens gäller till november nästa år så jag har gott om tid att förnya den och har alltså nu gjort två av dagarna. Det gäller ju att passa på när Axelssons kör kurs och jag dessutom är ledig så jag kan vara med.

Igår pratade vi om kost och hälsa, passagerare med särskilda behov, passagerares säkerhet och bekvämlighet, att lasta på rätt sätt och enligt lagar och regler och idag har det varit HLR (Hjärt-/Lungräddning) samt brand.

Det har varit två bra kursdagar och väldigt trevligt att träffa arbetskamraterna igen. Ska försöka se till att det blir lite busskörning för mig här under våren.