Söndag

Precis som söndagen för två veckor sen fick jag idag köra loktåg till Dalarna. Passet började kvart över tolv och när jag var klar med pappersexercisen gick jag ut till spår 21 där mitt 227 meters ekipage stod – Rc6-lok och 8 personvagnar. Efter att ha kollat att allt var ok fick jag åka ner till spår 6 på Centralen och där väntade växlingspersonal på att hjälpa till med rundgången. När den var klar hade jag tid att gå till bistron för att prata med ombordarna och hämta en kopp kaffe. Tåget var i princip fullbokat fick jag veta.

Vid kvart i två lämnade vi Stockholm bakom oss och satte fart norrut i strålande solsken. Vi stannade på Arlanda, i Uppsala, Sala, Avesta-Krylbo, Hedemora och Säter innan vi tio över fyra rullade in på spår 4 i Borlänge, där en förare från Falun väntade på att ta över och fortsätta till Mora. Jag åt min matlåda i Personallokalen och gick sedan till hotellet för att tillbringa resten av rasten där.

Strax före halv åtta var det dags att gå tillbaka till järnvägsstationen för att åter ta loket i besittning som alltså nu varit i Mora och vänt. Nu hade det börjat snöa och var lite småhalt på spåret så det var svårt att få upp farten utan att det slirade. Ju längre söderut vi kom desto intensivare blev snöovädret. I Sala fick vi vänta drygt fem minuter extra på ett försenat norrgående tåg innan vi kunde fortsätta. Vid tjugo över tio ankom vi till spår 6 på Centralen och då blev det egenhändigt utförd rundgång. I änden på vagnen som gått sist ner från Mora hade det yrt in ordentligt med snö. Som tur var hade det inte frusit på utan det gick ganska lätt att få bort snön från kopplet och luftslangarna när jag skulle koppla på loket för att kunna köra ut till Hagalund. Annars kan det vara riktigt jobbigt att hacka bort snö och is för att kunna koppla ihop luftslangarna.

Efter att ombordaren hjälpt till med bromsprovet var jag snart på väg ut till Hagalund, där det som vanligt blev toatömning och efter det kopplades loket av och sedan tog depåpersonalen hand om loket. För mig återstod bara att gå till utgången, sedan borsta fram bilen och åka hem i snöovädret. Nu är jag ledig i två dagar 🙂