Fredag

Åkte hemifrån vid 13.30-tiden och var på plats i Hagalund en dryg timme senare. Dagens pass började inte förrän tjugo över tre, så jag hann ta en kopp kaffe i lugn och ro innan det var dags att ta ut tågordrarna. Ringde Platskontrollen som meddelade att tågsättet stod på spår 17 och jag tog min ryggsäck och gick ut.

Första delen av arbetet var att köra loktåg – Rc6-lok och 4 vagnar – till Hallsberg med avgång från Stockholm C vid halv fem. Den här avgången stannar inte i Gnesta men i övrigt är det sig likt – uppehåll i Flemingsberg, Södertälje, Flen, Katrineholm och Vingåker. I Södertälje fick vi stå några extra minuter och vänta på att ett snabbtåg, som var några minuter sent, skulle passera oss innan vi kunde fortsätta. Det var inga problem att köra in förseningen och snart var i i tid igen.

Framme i Hallsberg kom personal från växlingsgruppen och hjälpte till och vi växlade ut en av vagnarna och kopplade ihop med andra vagnar på bangården och sen ställde vi loket på ett annat spår. Jag kunde sedan gå till Personallokalerna för att ha en dryg timmes rast och äta min matlåda.

Strax efter åtta var det dags att gå ner till järnvägsstationen igen. På spår 5a kom regionaltåget från Göteborg in, som jag skulle ta över och köra norra vägen till Stockholm. Det var två trevagnars X40:or (dubbeldäckare) med uppehåll efter vägen i Kumla, Örebro S, Örebro C, Arboga, Köping, Västerås, Enköping och Bålsta. På Örebro C ville en av dörrarna inte stängas och jag fick springa ett par gånger fram och tillbaka innan vi manuellt kunde få igen dörren och sedan stänga av den. I Västerås höll en passagerare av någon anledning emot dörren när den var på väg att stängas och så fick vi dörrfel igen.

Framme på spår 6 på Stockholm C väntade en förare som skulle ha den ena X40-enheten för att köra sista tåget för dagen till Västerås. Vi kopplade isär och jag tog den andra X40:an och körde ut till Hagalund. När jag passerat genom toatömningen hamnade jag på spår 17 där jag parkerade enligt anvisning strax efter halv tolv. Sedan kunde jag gå till bilen för att åka hemåt i natten.