Fredag

Gick i regnet till bussen vid tio över sex och åkte ner till Västerås C, där jag direkt hoppade på ett tåg mot Stockholm. Egentligen hade jag räknat med att ta tåget som går en dryg kvart senare, men det här tåget var några minuter försenat och det räckte för att jag skulle hinna med det.

Framme i Stockholm gick jag upp till personallokalerna och började med kaffe och smörgås. Sen gick jag till orderrummet och skrev ut dagens tågordrar. Idag skulle jag få köra X2 (alltså ”X2000”) eftersom jag börjar fordonsutbildningen på måndag och då får man en ”uppfriskningsdag” innan kursen startar. Min handledare dök upp och vi inväntade tiden så att vi kunde gå ner och byta av föraren som bytt ände i Karlberg och kört fram tåget till avgångsplattformen på spår 10.

Vid kvart över nio var det dags att sätta fart mot Göteborg med uppehåll i Flemingsberg, Katrineholm och Skövde. Det var ju ett par månader sedan jag körde X2 nu, men det gick snabbt att komma in i det och jag fick ju hjälp av handledaren. Allt gick bra under resan – vi tappade lite tid efter Laxå och ner mot Skövde på grund av banarbete och ett godståg som fått varmgångsindikering, men det hade vi kört igen när vi passerat Partille och var på väg in mot Göteborg C. Då lyste det rött i den tredje sista signalen före plattformen. Det visade sig vara en växlingsrörelse som kört upp två växlar samt problem med signalställverket, så det var bara att snällt stå och vänta tills problemen var fixade. När vi till slut stannade på spår 6 var vi 29 minuter försenade …

Vi blev avbytta och gick in till Nordstan för att äta lunch på en kinarestaurang och sen gick vi till hotellet för att ha rast ett par timmar. En halvtimme innan vi skulle börja igen gick jag till personallokalerna för att ta en kopp kaffe och skriva ut en färsk fordonslista för X2:an vi skulle ha tillbaka till Stockholm. När det var klart gick jag till spår 4, där tågsättet stod uppställt. När vi installerat oss i förarhytten var det snart dags för avgång och vi satte fart ut från Göteborg. På den här avgången hade vi uppehåll i Alingsås, Skövde, Katrineholm och Södertälje. Det var minst sagt varierande väder under resan – sol och regn och molnigt om vartannat, men allt gick bra och vi rullade in i regnet på Stockholm C en minut före tidsschemat. Där blev vi avbytta och vi gick upp till personallokalerna. Jag hann med en kopp kaffe och ett toabesök innan jag tackade min handledare för dagen och gick ner till tåget som skulle ta mig till Västerås och där tog jag bussen hem. Nån minut före 21 klev jag in genom dörren hemma.