Måndag

Foten var bara lite svullen när jag vaknade i morse och efter att ha varit uppe ett tag testade jag om det gick att ha skor på sig. Det gick ganska bra även om jag fortfarande inte kan gå helt obehindrat.

Nere på Centralen tog jag ut dagens tågordrar och väntade på att min handledare för dagen skulle dyka upp. De ordinarie handledarna är på möte idag och imorgon och därför fick jag åka med en instruktör istället.

Dagens första fordonssätt var ett med lok och vagnar. I ena änden fanns en s k manövervagn, alltså en personvagn med en förarhytt i ena änden. Vi skulle köra till Stockholm med avgång strax efter kl 17 och då satt vi i manövervagnen och körde och hade alltså loket längst bak som sköt på. På så sätt kan man förkorta vändtiderna för tåget i och med att man slipper göra rundgång med loket, utan bara kan gå till andra änden och köra åt andra hållet. Det blir lite som en motorvagn.

Allt gick bra på färden och vi höll tiden ända tills vi rullade in på Centralstationen i Stockholm. Där var det signalfel och vi blev stående i några minuter innan det blev vår tur i kön och tågklareraren kunde ge oss tillstånd att passera signalen. Vi kom några hundra meter till nästa signal som även den var berörd och så fick vi nytt tillstånd att passera och till slut kunde vi stanna på spår 8 och släppa av våra resenärer. Då var vi nästan 20 minuter sena.

Vi gick upp för att ha en dryg timmes rast i personallokalerna och då träffade jag på 4 av mina kollegor, som anställdes samtidigt med mig. De hade också rast. När rasten var över gick jag och min handledare ner till spår 5 för att lösa av föraren på ett ankommande X40-tåg från Hallsberg och sedan fick vi vänta i knappt en halvtimme innan det var dags att avgå mot Västerås. Det dök inte upp några problem under resan och vi kunde stanna i Västerås helt planenligt. När ombordaren synat tåget kunde vi växla oss bort till depån och när vi parkerat på det anvisade spåret avaktiverade vi förarhytten och gick mot utgången för att åka hem.

I morgon har jag ett pass i Stockholm.