Tisdag

Nu är det alltså sista veckan på praktiken och i dag står samma pass som vi hade onsdag-torsdag förra veckan till buds. Gick hemifrån vid halvniotiden för att ta bussen ner till Centralen och väl där gick jag in för att kolla på skyltarna. I dag var tåget jag skulle åka med 15 minuter sent. I Örebro steg min handledare på och framme i Hallsberg löste vi av föraren och förberedde oss på att åka mot Stockholm. Vi hann även med att ta en kaffe och smörgås i personallokalerna innan det var dags för avgång.

Dagens tågsätt hade en traktionsmodul (motor) av tre avstängd, så det var betydligt sämre acceleration än vanligt, men det gick ändå ganska bra att hålla tidtabellen. När vi kom till Västerås stod Marie och väntade på perrongen tillsammans med en massa andra resenärer. Hon skulle åka till Stockholm och valde att åka med mitt tåg eftersom hon visste att det var jag som körde 🙂

Vid Jakobsberg kom vi i kapp ett pendeltåg och fick ta det lite lugnare resten av vägen in mot Stockholm, men vi var trots det bara någon minut sena in till Centralen. Marie tittade in i förarhytten när hon steg av och jag hann byta några ord med henne.

När tåget var avsynat stängde vi dörrarna och körde sedan ut till depån i Hagalund där vi parkerade på anvisat ställe efter att ha passerat toatömningen. Sen var det dags för en sen matlådelunch och lite rast.

Kvart i fyra var det dags att gå ut till spår 37, där vår ”Uppsalapendel” stod uppställd. Efter att ha gjort kontrollerna före körning satte vi fart ner mot Centralen igen där vi lämnade över tågsättet till den väntande föraren.  Sen gick vi upp till personallokalerna för en knapp halvtimmes väntan.

Klockan 17 gick vi ner till spår 11 där vår X2:a precis kommit inrullande. Efter att ha kollat förarövervakningen var vi redo att sätta kurs på Värmland. Det småregnade vilket gjorde att det blev halt på spåret och det var väldigt svårt att få upp farten utan att drivhjulen slirade för mycket, men när man väl fått upp farten gick det bra att hålla densamma. I Hallsberg fick en fripassagerare som åkt utan biljett i vagn 7 lämna tåget – det var en talgoxe som förskansat sig på handikapptoaletten, men ombordpersonalen lyckades med hjälp av en påse fånga in den snabbt och den kunde flyga ut i fria luften utan att vi blev försenade.

När vi kom in på Värmlandsbanan vid Laxå så hade regnet upphört och det blev genast mycket bättre grepp på skenorna och vi kunde hålla tiden väldigt bra. Från Karlstad rullade vi ut exakt enligt tidtabellen, men strax före Kil fick vi vänta på ett mötande tåg och det gjorde att vi tappade några minuter. Framme i Arvika parkerade vi och anslöt tågsättet till tågvärmeposten och gick därefter upp till hotellet för att äta lite kvällsbuffé. Sedan väntade sängen, men jag kollade först på Champions League-matchen mellan Milan och Barcelona innan jag släckte lampan.