Måndag

Åkte hemifrån strax före klockan sju och hade därmed gott om tid eftersom passet började klockan nio i dag. Vi körde ett regionaltåg bestående av ett Rc6-lok samt tre personvagnar från Hallsberg till Stockholm C med uppehåll i Vingåker, Katrineholm, Flen, Gnesta, Södertälje Syd och Flemingsberg. Efter att alla gått av och tåget synats inuti kunde vi köra som tjänstetåg ut till depån i Hagalund. Där tömdes toaletterna innan vi fick köra till spår 33 för att ställa upp vagnarna och göra rundgång med loket. Därefter gick vi till personallokalerna för att ha vår rast på cirka 4 timmar.

Jag tog det lugnt och strötittade lite på TV, åt min matlåda samt pratade lite med en klasskamrat som har praktik på SJ i Stockholm. När det var dags att gå ut till vårt nästa tågsätt, ett Rc-lok samt 5 vagnar, ringde jag Platskontrollen för att få reda på var det stod parkerat. Då fick jag reda på att kontaktledningen varit strömlös i omgångar på depån och man nu lokaliserat felet till ett felaktigt Rc-lok och naturligtvis var det loket i det tågsätt som vi skulle ha … Man skulle bogsera bort det felaktiga loket och köra fram ett nytt från lokstallet, men det skulle ta lite extra tid.

Till slut, när bromsprovet var klart och alla papper var ifyllda, kom vi iväg från depån ungefär 15 minuter sena. Förseningen ”hängde med” ner till Centralen och även vid avgång var vi lika sena. I tidtabellen hade vi ett uppehåll på 10 minuter i Södertälje för att ett par snabbtåg skulle kunna passera oss, men eftersom vi var sena låg ett av dem redan före oss och det andra passerade när vi stod i Flemingsberg. Vi slapp stå och vänta i Södertälje och tog därmed igen cirka 10 minuter av förseningen 🙂 Resten av resan flöt på jättesmidigt och vi plockade minut efter minut och när vi rullade in i Hallsberg låg vi precis enligt tidtabellen.

Växelpersonalen kopplade loss de tre sista vagnarna och körde fram ett annat lok och förberedde på så sätt nästa tur tillbaks till Stockholm och vi fick köra bort vårt lok och resterande två vagnar till uppställningsbangården och därmed var dagens arbete över och vi kunde åka hemåt.