Måndag

Idag hade vi sovmorgon, men frukosten stängde kl 9 så jag var tvungen att ställa alarmet på mobilen i alla fall. Gick ner strax före halv nio och min handledare kom också ner efter några minuter, så vi åt frukost tillsammans.

Sen tog jag kameran och gick runt lite i Mora och fotade. Var ute i cirka 2 timmar och totalt blev det drygt 70 kort med varierande resultat. Det var nog lite svåra ljusförhållanden ute, så korten blev inte så bra som jag trodde att de skulle bli.

Vid halv-2 tiden kom tåget in från Stockholm och vi löste av föraren direkt och började med att göra rundgång med loket, så att vi skulle kunna köra tillbaka ner mot Stockholm. I Mora finns en lokal tågklarerare som sitter i stationshuset och dit ringer man för att begära att få börja växling. Då får man tillstånd att börja och info om vilka spår man får använda och så blir växlarna lokalt frigivna, d v s tågklareraren släpper övervakningen på växlarna, så att man kan lägga om dem själv. Fast det är inga klotväxlar utan de är eldrivna, så man går ur loket och trycker på en knapp som sitter på en stolpe så läggs växeln om. När vi kört runt med loket så kopplade vi på vagnarna och gjorde sedan ett bromsprov för att se att allt var ok. Efter det var det bara att invänta avgångstiden vid halv 3-tiden.

När det är dags för avgång måste man i Mora ringa till tågklareraren för att få körtillstånd d v s tillåtelse att åka iväg, och det beror på att det inte finns några signaler inne på stationsområdet, utan de sitter vid utfarten. Efter att vi fått muntligt körtillstånd kunde vi åka iväg. Från Mora är det en lång uppförsbacke på kanske 5 km eller så och det snöade lite lätt, så det var riktigt halt på spåret och loket slirade väldigt lätt och det var svårt att få upp farten förrän det blev nedförsbacke igen. I Borlänge blev vi avbytta och kunde gå och sätta oss i vagnarna ner till Sala, där vi bytte och tog tåget ner till Västerås.

I Västerås skulle vi ha haft en kort rast och sedan skulle vi ha kört en X40-motorvagn till depån, men det jobbet behövdes inte idag och vi kunde åka hem direkt när vi steg av tåget. Marie kom och hämtade mig och så åkte vi hem.

I morgon är det ledigt – på onsdag är det körning igen.

 

Klotväxlar i Mora:
Klotväxlar i Mora

Inlandsbanans motorvagn i Mora:
ndsbanans motorvagn i Mora

Tåg 42 ankommer till Mora:
Tåg 42 anländer till Mora