Luleå – Muonio

Startade på utsatt tid från hotellet i Luleå och satte kurs på Övertorneå, där vi skulle besöka en liten affär som säljer renprodukter. Det var väldigt lite trafik och milen rullade på och vi anlände över en kvart tidigare än planerat. Det var ingen fara för hon som skulle öppna affären (som normalt är stängd på sommaren eftersom det inte är rensäsong då) var redan på plats och turisterna kunde turas om att gå in i den lilla butiken för att få smakprov och eventuellt köpa något.

Efter att alla var nöjda fortsatte vi norrut längs Torneälven och stannade till då vi passerade Polcirkeln, för att fotografera och skåla med hjortronvin. Vi fortsatte ytterligare en bit norrut innan vi korsade älven vid Pello och alltså kom in i Finland. Eftersom vi hade så gott om tid stannade vi vid en stor turistbutik i Pello, där de säljer olika finska designprodukter. Det fanns också en restaurang, där passagerarna kunde få något i magen.

Vi fortsatte sedan ännu mer norrut, mot Muonio som var dagens etappmål. Vi bokade om ett besök på en Husky-farm (alltså slädhundar) som vi egentligen skulle ha gjort i morgon bitti. Men då morgondagens etapp är nästan 50 mil och vi ska bo på ett hotell 2 mil utanför Muonio, så skulle vi ha fått börjat alltför tidigt – nästan så att vi inte hunnit med att äta frukost – och eftersom vi hade så gott om tid så passade det ju utmärkt att vi besökte farmen idag istället.

Vi åt en tidig middag (eftersom vi nu har finsk tid, men magen fortfarande är inne på svensk) nästan direkt när vi kom till hotellet, som egentligen är ett vinterhotell med tillhörande stugby och därför stängt under sommaren. Det känns som vi är mitt ute i skogen 🙂

Efter middagen tänkte jag att jag skulle dammsuga ur bussen eftersom de höll på att klippa gräset vid polcirkeln när vi var där och jag fick in massor med blött gräs i bussen samt att det blev grusigt när de varit på Husky-farmen. När jag slog på dammsugaren lät den väldigt konstigt. Stängde av och slog på den igen – då började det att ryka ur den … Tog ut den ur bussen och försökte en gång till utanför bussen. Nu kom det riktigt mycket rök ur den och det fortsatte ett bra tag efter att jag ryckt ur sladden – hmm typiskt – långt borta hemifrån och ingen dammsugare … Det löste sig för tillfället i alla fall då jag på ”nåder” fick låna hotellets dammsugare 🙂 Få se hur det löser sig i fortsättningen under resan innan jag kan få tag i en ny.